Stergatoare: stergator de luneta, senzor de ploaie, spalatoare de faruri

Unele autovehicule sunt dotate cu sisteme de stergatoare care, in momentul in orpririi acestora, parcheaza stergatoarele, Practic, le ascund  undeva sub capota. Pentru aceasta, parbizul trebuie sa fie extins pana sub capota masinii.

spalatoare faruri

spalatoare faruri

Unele vehicule au stergatoare mai mici si la faruri. Totusi la autovehiculele moderne s-au inlocuit aceste stergatoare cu spalatoare de faruri ce dispun de jeturi foarte puternice de lichid de parbiz. Si duzele de la spalatoarele de faruri pot fi incalzite, in special la masinile ce vor circula intr-un climat racoros. functionarea sistemului de spalatoare de faruri se bazeaza pe presiunea facuta de pompa din rezervorul de lichid de parbiz.

spalatoare faruri

spalatoare faruri

stergator luneta

stergator luneta

Unele autovehicule sunt dotate cu stergator de luneta, cu sau fara duze de spalare cu lichid de parbiz. Aceste sistem de stergator de luneta  se regaseste pe hatch-back-uri, break-uri, minivan-uri, SUV-uri si unele masini sport (mai putin pe berline). Rolul acestui stergator de luneta este de a o curata , ea fiind murdarita de mizeria aruncata de rotile din spate, aflate de obicei aproape de spatele masinii (de aceea nu e cazul folosirii stergatorului de luneta la berlina).

stergator luneta

stergator luneta

Un senzor de ploaie are rolul de a detecta cantitatea de apa ce se afla pe parbiz. Conectat la un computer, sistemul regleaza viteza de lucru a sistemului de stergatoare, in functie de intensitatea ploii. De obicei exista si posibilitatea folosirii stergatoarelor in mod manual, separat de acest senzor de ploaie.

senzor de ploaie

senzor de ploaie

Sistemul de stergatoare cu senzor de ploaie a aparut ca dotare pe autovehicule la sfarsitul secoulului 20, unul din primele autoturisme pe care venea in dotare fiind Nissan 200SX/ Silvia.

Acum sistemul de stergatoare cu senzor de ploaie este disponibil ca dotare standard pe toate automobilele Cadillac si majoritatea VW-urilor.

senzor de ploaie

senzor de ploaie

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: