Stergatoare: mod de functionare

Ansamblul de stergatoare este actionat, in general, de un motor electric prin intermediul unei serii de componente mecanice. Acestea din urma se regasesc, in general, sub forma unor cuplaje de brate, legate in serie sau in paralel. Vehiculele care au franele ce opereaza pe baza presiunii de aer, pot, cateodata, sa aiba si un sistem de stergatoare ce functioneaza folosind o mica parte din presiunea de aer a franelor. Functionarea acestor sisteme de stergatoare implica o valva ce elibereaza aer sub presiune in motorasul stergatoarelor.

stergatoare

stergatoare

Sistemele timpurii de stergatoare erau puse in functiune de un motoras cu vacuum, actionat la randul lui de pompa de vacuum a motorului. Problema cea mai mare a acestui tip de sistem consta in faptul, ca atunci cand motorul era accelerat la maxim, nu mai ramanea vacuum suficient pentru a actiona si stergatoarele. Oarecum, aceasta problema a fost rezolvata prin montarea unei  pompe tandem de vacuum (vacuum si pompa de combustibil). Aceasta din urma crea o supra-incarcare de vacuum.

In anii ’60 si ’70, o mare parte din autoturisme aveau un sistem de stergatoare hidraulic. Citroen 2CV avea un sistem 100% mecanic de stergatoare: acestea erau legate printr-un cablu de transmisie. Pentru a reduce costurile, acest cablu era legat, in acelasi timp, si la vitezometru. In acest caz, viteza de lucru a sistemului de stergatoare depindea de viteza masinii. Cand vehiculul stationa, stergatoarele nu functionau, de aceea micul Citroen era dotat cu o manivela ce permitea folosirea manuala a stergatoarelor.

stergatoare

stergatoare

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: