Stergatoare de la stramosi la aero

Primele aparitii ale unor dispozitive asemanatoare cu actualele stergatoare s-au intamplat in anul 1903, deopotriva in Regatul Unit al Marii Britanii si in Statele Unite ale Americii.
Proiectul lui J. H. Apjohn (Marea Britanie) prevedea un sistem elementar de miscare a doua perii, in sus si in jos pe planul vertical al unui parbriz de sticla. In acelasi an, contrapartida sa Mary Anderson (S.U.A.) proiectase un sistem de parghii in partea de sus a geamului care prin balansare aruncau apa de pe acesta, actionarea acestor stergatoare fiind facuta cu ajutorul unui levier plasat in interiorul automobilului.

In anul 1905, sistemul mecanic proiectat de Mary Anderson a fost brevetat iar in 1913 devenise deja o dotare de serie in productia automobilelor. In anul 1911, pianistul Jozef Hofmann (Polonia) si Mills Munitions (Marea Britanie) au fost creditati de asemenea ca inventatori ai stergatoarelor in Marea Britanie.

Intrucat motoarele electrice nu se foloseau la vremea aceea pentru elementele esentiale sau pentru accesoriile automobilului, sistemul de stergatoare brevetat de Mary Anderson avea un dezavantaj. Fara o sursa alternativa de curent, soferul trebuia sa foloseasca una din maini pentru actionarea levierului, iar cu cealalta sa tina volanul, sa actioneze frana si sa schimbe viteza.

stergatoare

stergatoare

Periile stergatoare din proiectul lui J. H. Apjohn au ajuns sa fie inlocuite cu benzi de cauciuc in anul 1905. Din pacate, actionarea manuala a stergatoarelor de catre sofer nu a disparut pana in anul 1917. In acea perioada, un doctor din Hawaii pe nume Ormand Wall, a adus prima imbunatatire acestui sistem prin plasarea in centrul parbrizului a unui motor electric ce avea rolul de a balansa stergatoarele in forma unui semicerc sau a unui curcubeu, asa cum se intampla si in prezent.

Dupa cativa ani, si-a facut aparitia si sistemul coordonat de stergere si spalare cu apa a parbrizului prin amplasarea in fata acestuia, a unor duze cu rol de stropire, instalarea recipientului de apa precum si a circuitelor electrice necesare acestei operatiuni complexe.

In anul 1963, Robert Kearns, un profesor de automatizari din statul american Detroit, a prezentat primul sistem temporizat de stergatoare. In urma cu cativa ani, la o petrecere, acesta a suferit un accident ce i-a afectat vederea ochiului stang. In timp ce acesta conducea masina pe o ploaie torentiala cu vederea jenata de miscarea stergatoarelor, a realizat ca ochii unui om au un sistem similar de autocuratare cu ajutorul pleoapelor, care se inchid si deschid la un anumit interval.

Robert Kearns a prezentat inventia sa bazata pe circuite electronice celor de la Ford iar acestia au decis sa echipeze o parte din modele cu acest sistem, incepand cu anul 1969. Se pare insa ca americanul nu este primul inventator creditat intrucat John Amos, un automatist pentru o companie englezeasca, a fost primul care a patentat un sistem automat de stergatoare, fiindu-i brevetat in anul 1966, cu un an mai devreme decat cel al lui Robert Kearns.Desi similare, inventiile se bazau pe doua conceptii diferite. Cel al lui Amos folosea un sistem electromecanic in vreme ce cel al lui Kearns avea la baza un sistem de circuite electronice.

stergatoare

stergatoare

Tehnologia a avansat foarte rapid, astfel incat sisteme stergatoare de parbriz au ajuns sa fie utilizate nu doar la curatarea parbrizului ci si la curatarea farurilor, producatorul suedez de automobile SAAB fiind primul care a implementat un astfel de sistem in serie.

Stergatoarele de parbriz din prezent se bazeaza pe o tehnologie mult perfectionata, folosind senzori amplasati la nivelul parbrizului si lamele de cauciuc performante, cu un coeficient aero-dinamic bun si care todoata produc si un zgomot mult redus.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: